De regio Lombardia [Lombardije] ligt in het midden van de noordelijke regio's van Italië en grenst aan de Alpen, de Zwitserse grens en de Po-rivier in het zuiden. Lombardia vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken met de auto, bus, trein of met het vliegtuig. Dankzij de meren is het een ware metropool heel veel te bieden. Naast de grote stad Milano [Milaan] zijn er ook een paar mooie, relatief onbekende steden, zoals Bergamo, Cremona, Mantova en Pavia.
Algemene informatie Lombardije
Lombardia [Lombardije] ligt in het midden van de noordelijke regioni. Het grenst aan de Alpen, de Zwitserse grens en de Po-rivier in het zuiden. De regione dankt zijn naam aan de Longobardi. Deze 'barbaren' die zich hier in de 6e eeuw v. Chr. vestigden, hebben er mede voor gezorgd dat de Romeinen definitief het veld moesten ruimen.
Veel later, in de 12e eeuw, werd hier door een aantal machtige families de Lombardische Liga opgericht die zich met een aantal stadstaten een behoorlijke zelfstandigheid en welvaart verwierf. Uit de periode die volgde, waarin de regione zich verder versterkte in met name de handel en het bankieren (wij hebben er ons woord 'lommerd' aan over gehouden), stammen de palazzi, kerken en vele kunstschatten die je aantreft in de steden van Lombardia.
De regione is sterk geïndustrialiseerd (met een levensstandaard die hoger is dan in Nederland) en ze vormt de belangrijkste basis van de huidige Lega Nord. Deze politieke partij vindt dat Zuid-Italie, met Roma in het bijzonder, veel van het toch vooral in Noord-Italië ('Padania') verdiende geld verkwanselt.
Metropool Milaan
Hoofdstad van de regione Lombardia is de metropool Milano [Milaan]. Het is een zeer drukke, maar boeiende zakenstad die het kloppende financiële hart vormt van Italië. Op modegebied is het zelfs onmiskenbaar het kloppende hart van heel Europa. In het voor- en najaar stroomt de stad vol met mode-adepten die hier een glimp trachten op te vangen van de laatste werken van de hand van de Italiaanse meesters. Op meubelgebied dicteert de beurs van Milano [Milaan], salone del mobile, de nieuwste trends.
Maar ook op cultuurhistorisch gebied heeft de stad het nodige te bieden. De Duomo, het Teatro alla Scala en de Galleria Vittorio Emanuele II (gedrieën binnen een straal van zo'n 200 meter) zijn natuurlijk wereldberoemd, maar Milano [Milaan] is toch vooral een stad waar gewerkt, gewinkeld en gevoetbald wordt...
Favoriete vakantiebestemmingen
Duizenden toeristen trekken jaarlijks naar de Noord-Italiaanse meren: het Lago Maggiore, Lago di Lugano, Lago di Como, Lago d'Iseo en de westkant van het Lago di Garda. Deze meren zijn dankzij hun gunstige klimaat, de overweldigende natuur, de pittoreske dorpjes (vooral aan het Lago di Como) en de watersportmogelijkheden vooral in trek bij Nederlandse en Duitse kampeerders.
In het uiterste noorden van de regione, aan de Zwitsers/Oostenrijkse grens, ligt ook nog een gedeelte van het schitterende natuurgebied Parco Nazionale dello Stelvio, met als middelpunt het kuuroord Bormio. Dit stadje vormt een ideaal uitgangspunt voor de zomer- en wintersportvakantie. De Giardino Botanico bevat een mooie verzameling alpiene flora die in ook in het park terug te vinden is.
Het Val Camonica ten noorden van het Lago d'Iseo is door de Unesco uitgeroepen tot beschermd cultuurgebied. In dit mooie, brede gletsjerdal vind je een uitzonderlijke verzameling prehistorische rotstekeningen. De oudste van de 180.000 gecatalogiseerde tekeningen dateren al van 2000 v. Chr. centraal ligt in het Parco Nazionale delle Incisioni Rupestri.
Overige steden
Naast het rijke maar hectische en zakelijke Milano [Milaan] biedt Lombardia juweeltjes van relatief onbekende steden zoals Brescia, Lodi, Sabbionetta en Monza (en niet alleen vanwege de Formule 1 in september!). Bergamo, Cremona, Mantova en Pavia zijn echter de grotere aanraders.
In kort bestek: de regione heeft nog net geen mediterraan klimaat en Milano [Milaan]is geen Firenze. Maar Lombardia is lekker dichtbij en heeft met de meren, een ware Metropool en een paar mooie, relatief onbekende steden, heel veel te bieden.