Perugia is vooral bekend vanwege de wereldberoemde universiteit voor buitenlanders. De stad heeft daardoor een bijzondere charme, geschiedenis, pittoreske hoekjes en prachtige kerken in combinatie met een jonge, kosmopolitische uitstraling. Corso Vannucci is de meest levendige straat van de stad. Je vindt hier tal van mooie winkels en gezellige restaurants. Bezoek de stad bij voorkeur te voet!
Perugia ligt als een arendsnest op een heuvel, op 300 meter boven de rivier de Tiber. Het is een stad met een bijzondere charme. De stad combineert geschiedenis met een kosmopolitische jonge uitstraling vanwege de wereldberoemde universiteit voor buitenlanders die zich op de Piazza Fortebraccio bevindt. Het is onmogelijk alle pittoreske hoekjes, mooie kerken en stadspoorten te vermelden. Je loopt er namelijk op vrijwel iedere straathoek tegenaan. Perugia is daarom een stad die je gewoon te voet moet bezichtigen. Je komt met de trein of je parkeert je auto op het Piazzale Europa (bij het station), een grote, betaalde parkeerplaats die vanaf de stadsgrenzen goed aangegeven staat.
Piazza Matteotti
Je steekt de drukke Viale Roma over en wandelt onder een stadspoort door. Via de ontelbare kleine trapjes (en leuke kleine winkeltjes waar je de Baci; de beroemde chocoladesnoepjes kunt kopen) loop je omhoog naar Piazza Matteotti waar je wel een espresso verdiend hebt. De Piazza rust op een gedeeltelijk Etruskische onderbouw. Op nr.18 kom je via een gang op een terras, met een verzameling hippiewinkeltjes, waar je geweldig uitzicht hebt over de omgeving en de Etruskische muren. Hier zie je duidelijk hoe hoog en hoe oud de fundamenten zijn waarop Perugia gebouwd is. Via de Piazza Matteotti steek je door naar de Corso Vannucci.
Corso Vannucci e Palazzo dei Priori
De lichthellende Corso Vannucci vormt het kloppend hart van de stad. Hier vind je terrassen, restaurants, mooie winkels. Ook speelt zich hier de dagelijkse passeggiata af, het Italiaanse zien en gezien worden. Perugia bevond zich vroeger op twee heuvels en de Corso bevindt zich eigenlijk boven op het dichtgeslibde dal. Staand tegenover het Palazzo dei Priori, het stadhuis, zie je op de voorgevel een griffioen, het wapen van Perugia, en een bronzen leeuw die herinneren aan de overwinning op Siena in 1358. De stekelige kantelen en vertrekken met prachtige klassieke en religieuze affreschi en lambriseringen met ingelegd houtwerk maken het Palazzo dei Priori zeer de moeite waard. Op de derde verdieping is ook de Galleria Nazionale dell'Umbria gevestigd. Hier zijn belangrijke werken uit de Umbrische schilderkunst en Etruskische kunstvoorwerpen te zien.
Duomo e Fontana Maggiore
In noordelijke richting ligt de Duomo di San Lorenzo, die is gebouwd in de 14e eeuw en nooit werd voltooid. Nog steeds moet de buitenkant bekleed worden met marmeren platen. Voor de Duomo staat de gotische Fontana Maggiore met prachtige reliëfs van de gebr. Pisano. Recentelijk gerestaureerd en weer zonder de beschermende plastic koepel te bewonderen. Rechts langs de Duomo loop je naar de Arco d'Agosto, een Etruskische stadspoort. Dit was ooit de hoofdpoort van de stad. Hier zie je drie beschavingen harmonieus op elkaar gestapeld. De bovenste boog is Romeins, de loggia uit de renaissance en het onderste gedeelte Etruskisch.
Tussen de Duomo en het Palazzo di Priori loop je de Middeleeuwse Via dei Priori in en kom je in een wirwar van typische trapsgewijs verlopende arcadenstraatjes. Vanaf de Corso Vannucci in zuidelijke richting loop je naar het Piazza Italia, afgesloten door de Giardini Carducci waar je, uitrustend op een bankje, een prachtig uitzicht hebt over de Umbrische vlakte (Assisi, Spello) en het dal van de Tiber.
Rocca Paolina e Porta Marzia
Als je er weer klaar voor bent is de Rocca Paolina een unieke bezienswaardigheid. Paus Paulus III gaf in 1540 een architect de opdracht om vestingmuren om de stad te bouwen en de oude Porta Marzia af te breken. De architect koos er gelukkig voor om de poorten in de muur op te nemen. Rechts naast de Prefettura, het gerechtsgebouw, bevindt zich nu de ingang naar de krochten van de stad. Op verschillende niveaus onder de grond dus, loop je door elkaar kruisende straatjes met tongewelven. Door bogen met elkaar verbonden middeleeuwse huizen, torens, waterputten. Over de Via Baglioni, de belangrijkste ondergrondse straat, kom je via een systeem van roltrappen beneden bij de Etruskische Porta Marzia. Heb je genoeg gehad voor één dag dan kun je van hieruit weer terug naar het Piazzale Europa en anders met de roltrap weer naar boven gaan en aansluiten in de passeggiata.
Foto's: Comune di Perugia.