Een wandelvakantie valt of staat met de voorbereiding. Zo is niet elk seizoen geschikt om te wandelen en dien je rekening te houden met i bambini, de kinderen. Ook zijn er speciale wandelroutes die je kunt lopen met een GPS. De lange wandeltochten in de noordelijke regio's bestaan voornamelijk uit hoge wegen, alte vie genoemd, en vaak afgekort met AV. Met onze wandeltips kom je in ieder geval al een heel eind.
Wandeltips
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, hoef je echt geen professional te zijn voor een wandelvakantie in Italia. Zorg wel dat je een route uitkiest die bij je past. Zo zijn sentieri, pittige wandelingen, die soms zelfs meerdere dagen in beslag nemen. Voor elke regione geldt dat je ook passeggiate, kortere wandeltochten, kunt maken waarvan je zelf het niveau bepaalt.
Alte vie
De lange wandeltochten in de noordelijke regioni bestaan voornamelijk uit hoge wegen, alte vie genoemd, en vaak afgekort met AV. Via deze wegen bewandel je de Italiaanse gebergtes zoals de Alpen, Dolomieten en Apennijnen. Weet wel waar je aan begint voordat de pas erin gaat, want deze routes zijn vooral geschikt voor de doorgewinterde wandelaars en avonturiers. Je mag zeker geen last hebben van hoogtevrees en je dient over een goede conditie en een portie doorzettingsvermogen te beschikken. Deze wandelingen gaan namelijk vaak door onbewoonde gebieden en je overnacht meestal in afgelegen berghutjes. Je zult voor deze wandelingen dus met al je bagage en voedselvoorraden moeten sjouwen.
Een alta via is trouwens niet te verwarren met een via ferrata. Dit is namelijk een hele andere tak van sport. Hier gaat het om een vorm van bergbeklimming waarbij je een weg langs een rotswand volgt, met als ‘leuning’ een ijzerdraad…daar kan je dus maar beter niet onvoorbereid belanden.
Wanneer wandelen?
In de Dolomieten is het ook in hartje zomer goed uit te houden: de hoogte zorgt voor een aangenamere, frissere temperatuur. Het is dan ook niet voor niets dat veel Italianen zomers de hoogte ingaan. Is het heel erg warm, vertrek dan ‘s ochtends vroeg en zorg dat je rond de lunch ergens rustig uit de zon kunt zitten. Of kies simpelweg een korte route uit. Il sole batte, de zon brandt hoog op de berg heel wat krachtiger dan in het dal, dus flink insmeren en een pet op zijn hoogzomer sowieso een vereiste. Evenals veel water.
Een meer geschikte tijd voor een wandelvakantie is de lente of de herfst wanneer de temperaturen aangenamer zijn. In de herfst start het jachtseizoen, het kan dan dus gebeuren dat je geweren hoort wanneer je gaat wandelen. Zorg dat je genoeg opvalt voor de jagers, kijk goed of een gebied is afgezet met bebording en blijf vooral op de paden. Na oktober moet je in de berggebieden rekening houden met sneeuw, waardoor sommige alte vie onbegaanbaar kunnen worden. En het spreekt voor zich dat je er goed aan doet te informeren bij de lokale bevolking wat de weersverwachtingen voor die dag zijn. Bergen kunnen heel verraderlijk zijn, en de lokale bevolking weet als geen ander of de prachtige morgenzon een garantie biedt voor een veilige wandeldag.
Wandeltip voor kids
Niet alle kinderen staan te popelen om te bergwandelen. I bambini willen spelen of zwemmen, en raken niet verleid door schitterende berglandschappen. Om boven te kunnen klauteren over rotsen en te lopen over smalle paadjes moet je echter over het algemeen wél de hoogte in. Een optie waarmee je menig kind kunt overhalen, is een ritje in de seggiovia, stoeltjeslift, of funivia, gondel. Meestal zijn de liftjes alleen in het hoogseizoen geopend, maar in sommige gebieden gaan ze ook in het naseizoen een paar keer per dag omhoog en omlaag. Bijkomend voordeel is dat je zelf ook onder (een deel van) de wandeling uit kan komen als je zelf niet zo’n wandelaar bent: ‘Ja schat, ik zie jullie boven wel……’
Wandelen met GPS
De wereld wordt steeds moderner en zo ook die van de wandelaar, wie helemaal bij de tijd is wandelt tegenwoordig met behulp van GPS, oftwel Global Positioning System. Via het internet kun je per regione alle beschikbare wandelroutes downloaden, tijdens het wandelen vertelt het systeem je waar je heen moet. Heel handig, maar of het dezelfde charme heeft als het volgen van de traditionele roodwitte markering.....
Non dimenticarti che.....
Voor elke wandeling dien je rekening te houden met een paar belangrijke zaken:
- Houd rekening met het niveau van de route en zorg dat je een wandelkaart hebt.
- Kijk niet alleen naar de afstand tussen plaatsen, maar ook naar de tijd die het kost om van a naar b te komen. Ook al lijkt alles relatief dichtbij, de heuvelige wegen kunnen verraderlijk zijn.
- Zorg dat je vroeg vertrekt zodat je niet in het donker loopt.
- Laat anderen weten waar je naartoe bent en welke route je gaat lopen.
- Zorg voor goede wandelkleding en dito sokken en schoenen. Zorg voor extra kleding om onverhoopt afkoelen te voorkomen. En niet te vergeten een regenjack. Wandelstokken bieden bij pittige wandelingen vaak een extra steun.
- Neem een mobiele telefoon mee (ook al heb je met de Nederlandse mobiel niet overal bereik!) en belangrijke telefoonnummers.
- Zorg dat je altijd water bij je hebt.
- Denk aan de attrezzi, uitrusting, alle spullen die handig zijn onderweg, variërend van een ehbo kit tot warmtedeken.