In Italië kan het een stuk harder waaien dan in Nederland, wat ook de temperatuur kan beïnvloeden. Komt de wind uit het noorden, dan kan het flink afkoelen. Waait de wind echter vanuit het zuidoosten, dan kan het maar liefst 10 graden warmer worden. Met deze windwijzer weet je wat je te wachten staat. Vergeet ook zeker de leuke windweetjes niet!
Hoe waait de Italiaanse wind?
Elke wind in Italia heeft een eigen naam. De tramontana en de scirocco zijn de bekendste winden die het weer en de temperatuur danig beïnvloeden. In Italia kan het feller waaien dan hier in het hoge noorden. In het noorden van Italia zorgen de soms verraderlijke winden voor veel waterpret op de Italiaanse meren.
Vanuit welke hoek waait welke wind?
Als je op het Italiaanse weerbericht hoort dat de tramontana of bora in aantocht zijn, berg je dan maar. Deze ijskoude winden zijn afkomstig uit het noorden en berucht!
Het uiterste zuidoosten van Friuli-Venezia Giulia (in het noordoosten van Italia) wordt ’s winters klimatologisch geteisterd door de bora, een koude stormachtige wind uit het oosten. Deze is zo krachtig dat de triestini, de bewoners van Trieste, zich aan speciale touwen vasthouden, willen ze niet omver geblazen worden…. De oplossing hiervoor is simpel, volgens een Italiaans gezegde: "Quando piove e tira vento, chiudi la porta e stai dentro." Ofwel: als het regent en waait, sluit dan de deur en blijf binnen.
De tramontana doorkruist 's winters Midden-Italia. Deze droge noordoostenwind is in de ochtend het sterkst, gemiddeld tot windkracht 8, in de middag zakt hij naar windkracht 4.
Het zuiden kent ‘s zomers de scirocco; deze brengt warme, vochtige lucht mee vanuit het zuiden. De wind die afkomstig is vanuit de Sahara is ongeveer 10 graden warmer dan normaal, waardoor de temperatuur kan oplopen tot 45 graden. Reden te meer om juist in het voorjaar de zuidelijke regioni te bezoeken, alles staat dan in bloei en is mooi groen.
De rosa dei venti, windwijzer, kent nog meer fraaie bijnamen. Vanuit….:
- nord, het noorden, waait de tramontana of de bora
- nord est, het noordoosten, waait de greco of grecale
- est, het oosten, waait de levante
- sud est, het zuidoosten, waait de scirocco
- sud, het zuiden, waait de austro of de mezzogiorno
- sud ovest, het zuidwesten, waait de libeccio
- ovest, het westen, waait de ponente
- nord ovest, het noordwesten, waait de maestro of maestrale
Focaccia dankt haar bestaan aan de wind!
In Liguria maakte de zeewind die de lange kuststrook beheerst, het haast onmogelijk om een goed brood te bakken. Het deeg wilde nauwelijks rijzen, de broodkorst niet uitharden en het binnenste bleef heel vochtig zodat het brood erg snel beschimmelde. Een pannenkoek van ongegist deeg, die direct uit de oven gegeten kon worden, was de oplossing. De focaccia was geboren. Om de smaak te verbeteren werd de pannenkoek met wat olijfolie en zout besprenkeld. In sommige streken belegt men de focaccia met pittige kaas en garneert hem met venkelzaden of uisnippers. Het recept van focaccia is heel simpel - de ingrediënten heb je altijd in huis!