Zodra het zomer wordt, de zon tevoorschijn komt en de temperaturen stijgen, trekt iedereen erop uit. De Italiaanse stranden zijn ’s zomers druk bezocht en ieder geniet op zijn manier van het zonnetje. De heerlijke Italiaanse zon is dan ook niet voor niets wereldwijd bekend.
Onder de Italiaanse zon
Dat in Italia vaak de zon schijnt, is een understatement. Vooral zomers kan het aantal zonuren oplopen tot wel 11 uur zon per dag! Het is daarom ook geen wonder dat Italia een zeer geliefde bestemming is voor zonvakanties. De Italiaanse stranden zijn ’s zomers druk bezocht en ieder geniet op zijn manier van het zonnetje.
De Zuid-Italiaanse regioni hebben gemiddeld meer zonuren dan het noorden van Italia. Vandaar dat de kans op zeer warm weer ook het grootst is in deze streek. Vooral langs de kust en op Sicilia kan het hier zomers tropisch warm zijn. De regioni Sicilia en Toscana hebben gemiddeld het hoogste aantal zonuren per dag gedurende het hele jaar.
Zonkracht
De zon zorgt niet alleen voor een warme temperatuur maar straalt ook raggi UV, UV-stralen of zonkracht uit. De intensiteit van de zon wordt uitgedrukt met de zogenoemde UV-index. Hoe hoger de UV-index, hoe meer UV-licht aanwezig is. Attenzione! In Nederland kan deze index variëren tussen 0 en 8, terwijl in Italia de zonkracht ook een waarde van meer dan 10 kan bereiken. In de zuidelijke regioni is er gemiddeld een hogere UV-index dan in het noorden.
Door een teveel aan UV kan de huid rood kleuren of verbranden. Het is daarom handig om in de gaten te houden hoeveel UV-straling je kunt verwachten tijdens je verblijf in il Bel Paese. Je vindt hier ook de te verwachten zonkracht in Italia voor de komende drie dagen.
Hoe kun je jezelf beschermen?
Doordat de Italiaanse luce solare, zon, vaak vele malen sterker is dan dat je in Nederland gewend bent, is het vooral de eerste dagen van je vakantie heel erg op
passen geblazen. De huid moet eerst wennen aan het zonlicht en wanneer dit geleidelijk gebeurt, krijgt de huid de kans om een pigmentlaag aan de maken die de cellen afschermt tegen de zon. En niet geheel onbelangrijk, je mooie bruine kleurtje blijft ook langer zitten!
Het is een fabeltje dat je alleen in de volle zon kan verbranden. Zelfs in de ombra, schaduw, kan je huid reageren op een hoge hoeveelheid zonkracht. Het is daarom belangrijk jezelf altijd te beschermen tegen de zon. Dit kan door jezelf in te smeren met crema solare, zonnebrandcrème, met de juiste beschermingsfactor. Deze factor wordt vaak op de verpakking aangegeven met de Sun Protection Factor (SPF). Daarnaast reageert elk huid weer anders op de zon, waardoor het belangrijk is de juiste zonnebrandcrème voor je eigen huidtype te gebruiken.
Ook op een bewolkte dag kan de zonkracht de aarde bereiken. Het is dan net zo belangrijk om de UV-index in de gaten te houden en ook op minder zonnige dagen jezelf goed te beschermen tegen de zonkracht. Ook geldt: hoe hoger (in de bergen) je zit, des te krachtiger is de UV-straling en des te groter de kans op verbranding.
Niet alleen tijdens de zomermaanden kan de zonkracht gevaarlijke sterktes bereiken. Ook tijdens je settimane bianche, wintersportvakantie, in Italia is het verstanding om zonnebrandcrème te gebruiken. De zon kan dubbel zo hard aankomen op je huid door het reflecterende effect van de sneeuw!
Soms is de zonkracht zo sterk dat alleen het gebruik van zonnebrandcrème niet voldoende is. Hieronder vind je een aantal richtlijnen voor de juist bescherming aan de hand van de hoogte van de UV-index.
- UV-index 0-2: geen bescherming.
- UV-index 3-5: draag een zonnebril.
- UV-index 6-7: bescherm je lichaam (t-shirt).
- UV-index 8-10: beschut je onder een parasol .
- UV-index >11: pericoloso, gevaarlijk! Blijf uit de zon!
Oorzaak van het verschil in zonkracht
De belangrijkste factoren die de zonkracht bepalen zijn:
- de hoogte van de zon ; hoe hoger de zon boven de aarde staat, hoe hoger de zonkracht
- de dikte van de ozonlaag; hoe dikker de ozonlaag, hoe meer zonkracht wordt tegen gehouden en hoe lager de UV-straling is
- de hoogte ten opzichte van de zeespiegel; in de bergen is de UV-straling hoger dan aan het strand
- de aanwezigheid van mist; de UV-straling wordt tegengehouden door mist, waardoor de zonkracht lager is
- de weerspiegeling van het zonlicht; een heldere ondergrond reflecteert de zon, waardoor de zonkracht tot wel 80% kan toenemen bij bijvoorbeeld sneeuw
- de schaduw; de UV-straling neemt af wanneer je in de schaduw zit, doordat het de directe invloed van de zon blokkeert, maar ook in de schaduw kun je verbranden door de weerspiegeling van de zon!
Tutti al mare
Gezellig een dagje naar zee! Voor de Hollandse familie staat dat synoniem voor lekker bakken van vroeg tot laat, broodjes en sapjes in de koelbox, en genoeg boekjes en spelletjes om het gezin de hele dag door te vermaken.
Waar de Hollander zijn auto volpakt voor een dagje vertier, heeft de Italiaan het vaak beter geregeld. Om zichzelf van alle gemakken te voorzien heeft het Italiaanse gezin meestal een strandhokje aan zee met een stukje strand: zo ben je altijd verzekerd van een goede plek met comfortabele strandstoelen. De cultuurverschillen worden echt groot wanneer je op i bambini gaat letten: de spierwitte Hollandse telg is binnen de kortste keren vuurrood, en blijft in de brandende zon zandkastelen bouwen tot de vellen aan zijn rug hangen. Moet-ie tegen kunnen… terwijl de bambini italiani haast uit de handen van hun overbezorgde mamme glibberen door de lagen zonnecrème factor 40.
Kastelen bouwen? In de schaduw en met petje op! Rond lunchtijd vertrekt het Italiaanse gezin naar de dichtstbijzijnde snackbar voor een pastaatje of een andere warme maaltijd. Vervolgens moeten de kinderen ten minste 3 uur wachten met zwemmen, dat is namelijk levensgevaarlijk na het eten. Hoofdschuddend kijken de Italianen naar hun Hollandse strandburen, die de kinderen haast met panino en al de zee in sturen. Die rare Hollanders snappen er ook niks van...