Roma [Rome] is een brok geschiedenis. Het oude Rome bevat een groot aantal hoogtepunten, zoals het wereldberoemde Colosseum, het Forum Romanum, Isola Tiberina, en de Capitolijnse heuvel. Daarnaast zijn er nog veel meer monumenten die een bezoek meer dan waard zijn.
Het oude Roma [Rome]
Roma [Rome] is gebouwd op zeven heuvelen (en inderdaad niet op één dag). Het Capitool was het middelpunt van de Romeinse wereld. Hier stonden de belangrijkste tempels van de stad. Beneden liggen het Forum en het Colosseum. Aan de andere kant van het Forum verrijst de Palatijn. Het verhaal gaat dat in de 8e eeuw voor Chr. Romulus en Remus hier de stad Roma [Rome] stichtten. Wat wel zeker is, is dat hier gedurende 400 jaar de Romeinse keizers woonden.
Isola Tiberina
Een van de vroegst-bewoonde plekken van de stad is Isola Tiberina, het eilandje dat als een soort bootje in de Tiber ligt. Zo'n 300 jaar v. Chr. woonden hier al mensen; er stond een tempel en ten tijde van het Romeinse Rijk een ziekenhuis. Het is een redelijk rustig plekje temidden van het drukke stadsgewoel. Lopend in noordelijke richting ga je over de Ponte Fabricio het oude centrum binnen (de 2e-eeuwse Ponte Rotto, de kapotte brug, is immers niet te gebruiken)
Rechtsaf, nog een stukje langs de Tiber lopend en kom je dan uit op het Piazza della Bocca della Verità, waar het beroemde beeld La Bocca della Verità staat, de 'mond van de waarheid'. Het verhaal gaat dat, als je je hand in de mond steekt, de opening sluit als je niet altijd de waarheid hebt gesproken. Je zou haast gaan geloven dat we in een eerlijke wereld leven.... Je vindt dit beeld (eigenlijk is het een ingemetselde putdeksel), aan de zuidkant van het plein in de muur van het klooster van de Santa Maria in Cosmedin. Te herkennen aan de lange rij toeristen die er voor staan. Het koele klooster spreekt meer tot de verbeelding...
Steek je aan de linkerkant het grote plein over, zie je de bestbewaarde Romeinse restanten liggen die door velen niet eens bezocht worden; de tempels van Forum Boarium; waarvan de bekendste de Tempio di Vesta is. Je kan nog even oversteken en het Circus Maximus bezoeken, maar om Ben Hur op deze oude Romeinse renbaan te zien rijden moet je wel heel veel verbeelding hebben; het is toch vooral een groot grasveld met hier en daar een stuk marmer.
Je kunt beter vanaf het Piazza della Bocca della Verità een stukje teruglopen door de drukke Via Petroselli. Terwijl je links het bijna verscholen, maar ook al indrukwekkende Teatro Marcello passeert, kom je verderop aan de voet van de door Michelangelo ontworpen Piazza del Campidoglio. Om dit magnifieke plein te bereiken moet je een pittige trappenpartij beklimmen, La Cordonnata. Je moeite wordt echter rijkelijk beloond. In de eerste plaats door het plein zelf met zijn fraaie geometrische vormen en mooie maten.
Capitolijnse heuvel
Er omheen, op de Capitolijnse heuvel, vind je prachtige middeleeuwse palazzi; nu in gebruik als musea. Je kunt er o.a. (gratis) kijken naar de 'losse onderdelen' van wat ooit een reusachtig beeld van Keizer Constantijn moet zijn geweest: een hand, een voet, een hoofd en nog wat andere gigantische stukken marmer staan bijna achteloos opgesteld tegen de muur van het binnenpleintje van het Palazzo dei Conservatori. Dit palazzo herbergt de schitterende Musei Capitolini. Naast de reusachtige brokstukken van het beeld van Constatijn vind je hier ook het Etruskische beeld van de beroemde wolvin uit het begin van de 5e eeuw v.Chr.
Romulus en Remus
Romulus en Remus zijn er pas in de Renaissance aan toegevoegd. Midden op het plein vind je een replica van het beeld van Marcus Aurelius, te paard. Je kunt je voorstellen dat dit plein de juiste plek was om een herdenkingsdienst te houden voor de overleden Marcello Mastroianni: een mooie combinatie van twee Italiaanse iconen. Beklim de trappen van het Palazzo Senatorio en geniet nog even van de fraaie Piazza di Campidoglio en het uitzicht over de achterkant van het monument voor Vittorio Emanuele I.
Een echt leuke tip is om rechts langs het Palazzo Senatorio het straatje in te lopen om vervolgens op een soort balkon te kunnen genieten van het allerbeste uitzicht op het Forum Romanum met daarachter het Colosseum. Niet iedereen kent dit plekje, maar vooral 's avonds is het genieten van het sprookjesachtig schouwspel dat zich onder je ontvouwt door de belichting van het Forum.
Het Forum Romanum
Het Forum Romanum (en de Palatino) is natuurlijk uit geen enkele top 10 over Roma [Rome] weg te denken en een bezoek is zeer de moeite waard, maar wel druk en prijzig. Het vereist enige kennis en voorbereiding; anders zie je toch vooral ruïnes en bergen stenen waarvan de betekenis je enigszins ontgaat. Hetzelfde geldt, zij het in mindere mate, voor het Colosseum; het grootste (er konden 55.000 toeschouwers in), maar zeker niet best bewaard gebleven amfitheater van het Romeinse rijk.
Het Colosseum
Net als zeer veel Romeinse gebouwen is het Colosseum zwaar beschadigd door de Barbaren, aardbevingen, de tand des tijds en -niet in de laatste plaats- door de Christenen die de marmeren beplating en stenen goed konden gebruiken bij de bouw van de Sint Pieter en andere kerken...
Bij het Colosseum en de daarachter gelegen Triomfboog van Constantijn (wel goed in tact gebleven) vind je echt de meeste toeristen en dus ook prullaria-verkopers, zakkenrollers en andere stadsvlinders. Heb je er geen zin in, dan kun je van een afstandje genieten van het eerdergenoemde uitzicht achter het Palazzo Senatorio. Waag je je in het gewoel, zo'n t-shirt is immers toch wel leuk, en kom je terug over de superdrukke Via dei Fori Imperiali, dan zie je aan de andere kant van de straat weer mooie opgravingen (je kunt hier geen spade in de grond steken...) en de prachtige zuil van Trajanus.
Ga je weer richting het Centro Storico, dan kom je op de Piazza Venezia waar Mussolini in 1922 op een balkon tienduizenden Italianen stond toe te spreken na zijn 'Mars op Roma [Rome]'. De mars die het begin inluidde van Fascistisch Italië.