De stad Orvieto staat bekend om de prachtige gotishe bouwwerken. Het pronkstunk van de stad is zonder meer de Duomo. Meer dan 300 kunstenaars werkten mee aan de versiering van de kerk! Zeker ook een bezoekje waard is de Pozzo di San Patrizio. Deze waterput werd gemaakt in opdracht van Paus Clemens VII om in tijden van oorlog een watervoorraad te hebben. Deze 16e eeuwse put is 63 meter diep en heeft een doorsnede van 13 meter en de twee van elkaar gescheiden wenteltrappen worden verlicht door het licht van boven dat door de grote boogvensters valt.
Orvieto is schitterend gelegen op een 300 meter hoge rots van vulkanische tufsteen. Zet de auto neer op de grote parkeerplaats onder aan de heuvel en neem het kabelbaantje naar boven. Lopen mag ook, maar is zeker in de hitte niet aan te bevelen. Boven kom je aan bij het busstation, even oversteken en door de schaduwrijke steegjes slenter je langzaam verder naar boven waar het pronkstuk van de stad ligt: de Duomo.
Duomo
Dit is werkelijk een magnifiek voorbeeld van Italiaanse gotiek. Meer dan 300 kunstenaars werkten aan de versiering van deze kerk en dat is ook te zien. Je weet gewoon niet waar je eerst moet kijken: de schitterend gekleurde mozaïeken, de beelden, de bas-reliëfs, de gedraaide pilasters, het roosvenster, de rijk gebeeldhouwde bronzen deuren...
Indrukwekkend is ook het interieur, met fresco's van Signorelli in de Cappella Nuova met als onderwerp 'het laatste oordeel'.
Etrusken
Aan hetzelfde plein ligt het Palazzo Faina, waar vondsten uit Etruskische graven te zien zijn. Op verschillende plaatsen zoals op de Piazza della Repubblica zijn nog resten te vinden van een Romeins forum boven op Etruskische constructies. Nu staat hier de Chiesa Sant' Andrea (11e eeuw) met de 12-hoekige toren die op zijn beurt is gebouwd op de overblijfselen van een nog oudere kerk. Die was weer gebouwd op een Romeinse tempel die op het Forum stond. Ook zeer de moeite waard is een bezoek aan de Etruskische necropolis uit de 5e eeuw v. Chr.
Pozzo di San Patrizio
Deze waterput is een fenomeen dat je gezien moet hebben. De ingang bevindt zich naast de Fortezza, nu een park waar je heerlijk onder de bomen kunt zitten. De put werd aangelegd in opdracht van Paus Clemens VII om in tijden van oorlog (en deze paus had nogal wat vijanden) een watervoorraad te hebben. Deze 16e eeuwse put is 63 meter diep en heeft een doorsnede van 13 meter. De twee van elkaar gescheiden wenteltrappen worden verlicht door het licht van boven dat door de grote boogvensters valt. Langs de ene trap klommen de waterdragende ezels naar boven, langs de andere weer naar beneden zodat er geen opstoppingen ontstonden. Ditzelfde principe staat nog steeds overeind wanneer in de zomer vele toeristen tegelijk de bron willen bezoeken. Het systeem van de trappen is bedacht voor een Romeins bordeel waar het zijn nut bewees... Het is ook toegepast in het Vaticaans Museum in Roma. Het is heerlijk om te slenteren langs de vestingmuren en door de steegjes van het historische centrum. Neem ook even de tijd om op een terras te genieten van een heerlijk koel glas Orvieto Classico, de witte wijn, waar de stad ook bekend om staat.
Foto's: Archivio Servizio Comunicazione Istituzionale en Archivio fotografio APT dell'Umbria.