Bolzano [Bozen] biedt heel wat meer dan wintersport. Ook zomers valt er heel veel te beleven. Er zijn tal van gastronomische evenementen en ook de wijnliefhebber komt goed aan zijn trekken. Zo zijn er een groot aantal culinaire zomeravonden. Een leuke tip is het gastronomisch boemeltje. Tijdens een rit in het treintje kun je genieten van gastronomische hoogtepunten. Het is un paradiso per i buongustai!, paradijs voor lekkerbekken!
Zuid-Tirol: paradijs voor de lekkerbek!
Denk je aan Bolzano [Bozen], dan denk je wellicht aan wintersport. Maar ook zomers valt er heel veel te beleven. Zo zijn er tal van gastronomische evenementen in Zuid-Tirol [Südtirol / Alto Adige) die op zich al een goede reden vormen om af te reizen naar deze noordelijke, aan Oostenrijk, grenzende regione, gewest. Het is un paradiso per i buongustai!, een paradijs voor de lekkerbek!
Zo bekend als de streek is om de wintersport, zo onbekend zijn de wijnen bij het grote publiek. Onterecht, zo bewijst ook de speciale vermelding in diverse jaargangen van Italië’s bekendste wijngids Gambero Rosso. Bolzano is dan misschien wel de kleinste wijnregio van Italië, maar kent een grote verscheidenheid aan wijnen. Wijn maken is er een ware traditie die maar liefst zo’n 4000 jaar terug gaat!
Heuvels, kastelen en…. wijngaarden
Het schilderachtige landschap ten zuiden van Bolzano kenmerkt zich door heuvels, kastelen en… wijngaarden! Deze liggen op een hoogte van 300 tot 700 meter. Het landschap van dit gebied, ook wel Oltradige genoemd, is heel afwisselend. Je vindt er de twee bekendste, en meest traditionele wijnbouwdorpen van de streek: Appiano [Eppan] en Caldaro [Kaltern]. Ook vind je in dit gebied het bekende Lago di Caldaro, ook wel bekend als Kalterer See. Hier wordt de gelijknamige wijn verbouwd.
Maar liefst twaalf gemeentes mogen op hun Vernatsch wijnen de DOC-status vermelden. Negen van de twaalf gemeentes mogen bovendien de toevoeging classico [klassisch] voeren. Maar ook in het laagland worden bekende rode en witte wijnen gemaakt, zoals de Pinot Grigio, Chardonnay, Cabernet, Merlot en Pinot Noir.
300 dagen per jaar zon!
De bekendste wijnen uit de streek zijn de witte Gewürztraminer, witte Vernatsch en de rode Lagrein. Wijnen die hun bijzondere karakter danken aan het milde klimaat, de zon die er 300 dagen per jaar schijnt, de verschillende bodemsoorten en de hoogte waarop de druiven worden verbouwd. Het milde klimaat zorgt er ook voor dat je op je verblijf vijgenbomen en olijfbomen tegenkomt, al zou je dat niet verwachten.
De krachtige witte wijn Gewürztraminer komt met name uit Termeno [Tramin]; de Vernatsch zul je met name in Santa Maddalena aantreffen, en bij het schilderachtige kasteel Castel Mareccio [Schloss Maretsch] heb je met name de rode, elegante, Lagrein vandaan. De bijzondere samenstelling van de grond in combinatie met de beschutte ligging van Termeno zorgen voor een bijzondere wijn. De mineraalrijke bodem houdt de warmte bovendien lang vast, hetgeen de wijn ten goede komt.
Er valt dusdanig veel te vertellen over de wijnen en wijngaarden dat er in Zuid-Tirol een website vol wijninformatie aan is gewijd.
Je kunt de wijnbouwbedrijven langs de Südtirol Weinstrasse zowel op eigen gelegenheid als in een groep bezoeken. Het is een van de oudste strade del vino [Weinstrassen] met daaraan zo’n 30 verschillende wijnboeren. Gedurende het jaar zijn er tal van activiteiten, laat je inspireren en neem het als uitgangspunt voor je vakantie!
Culinaire zomeravonden
Buongustai, lekkerbekken, zijn ’s zomers aan het goede adres in deze streek. ’s Zomers vinden een aantal gastronomische avonden op hoog niveau plaats waar je voor kunt inschrijven. Dat kun je doen terwijl je, in een rijtuig, uitkijkt over het dal; of aan een 130 meter lange, gedekte tafel in schilderachtige straatjes. Of ‘gewoon’ in de buitenlucht met uitzicht op het prachtige Lago di Caldaro. Maar natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid afreizen naar deze streek en je laten verrassen door de lokale specialiteiten.
Gastronomisch boemeltje
Van oudsher zoeken de bewoners van de vallei al verkoeling op hun berg Renon [Ritten]. Om de berg snel te beklimmen werd er een eeuw geleden een treinspoor aangelegd: de Trenino del Renon [Rittner Bahnl]. De Jugendstil-wagons brengen je nog steeds naar boven. Op verschillende avonden in juni, juli, augustus en september kun je in het rijdende treintje onder het genot van romantisch kaarslicht genieten van gastronomische hoogtepunten. Je stapt om 19 uur bij het station van Sopra Bolzano [Oberbozen], waar je geniet van een aperitiefje en antipasti. Tot half 12 geniet je, in de boemel, van een vijf-gangen-diner, waarbij de wijn uit Zuid-Tirol uiteraard niet ontbreekt; dat geldt ook voor un complesso musicale, de muzikale omlijsting. De rit wordt afgesloten met een traditionele Schnaps.
Openluchtdiner in Caldaro
Elke twee jaar is er het openluchtdiner in het plaatsje Caldaro, waarbij je al etend uitkijkt over het Lago di Caldaro onder het genot van een heerlijk glas wijn en live muziek. In het Teatro di Piaceri, ‘het theater van de geneugten’, bereidt de beroemde chefkok Roland Trettl zijn gerechten in de open keuken. Normaliter zwaait hij de scepter in de keuken van het restaurant Ikarus in Salzburg. De beste cantine dei vignaioli caldaresi, wijnproducenten uit de regio, laten je hun migliori anate, beste wijnen, proeven. Al met al een avond die een buongustaio, lekkerbek, niet mag missen.
Dineren aan een 130 meter lange tafel
De schilderachtige, romantische vicoletti, nauwe straatjes, van S. Paolo zijn het decor voor een wel heel bijzonder culinair openlucht-diner: Tavolata Eno-Gastronomica. Op 27 juli wordt er een tafel gedekt met een lengte van maar liefst 130 meter. Sterrenkok Herbert Hintner van Ristorante Zur Rose di San Michele/Appiano, zal samen met zijn team de sterren van de hemel koken.