Norcia is een van de grote steden uit de regio Umbria [Umbrië]. Het stadje is vooral bekend als geboorteplaats van San Benedetto en zijn tweelingzuster Scholastica. De San Benedetto-kerk op de gelijknamige piazza staat volgens de legende op de plaats van hun geboortehuis. Ook de culinaire specialiteiten van Norcia zijn wereldwijd bekend. Klein, interessant en verrassend zijn termen die zeker op zijn plaats zijn voor Norcia. Weg van de grote massa is hier veel te ontdekken.
Het volledig ommuurde Norcia ligt in de schaduw van de Monti Sibillini en het is een prima uitgangspunt voor het verkennen van dit natuurgebied dat in een Parco Nazionale ligt. De geschiedenis van het dorp is al heel oud. De naam komt van het Etruskische norsia wat fortuna betekent. Het stadje ligt midden in een aardbevingsgebied en na een terremoto in 1238 na Chr. kwam bijna de hele stad in puin te liggen. Dit heeft het nu nog karakteristieke uiterlijk van Norcia opgeleverd. Als je onder de oude Romeinse stadspoort doorloopt (de auto parkeer je erbuiten), zie je alleen gebouwen met dikke muren en maximaal 2 verdiepingen.
San Benedetto
Norcia is vooral bekend als geboorteplaats van San Benedetto en zijn tweelingzuster Scholastica. De San Benedetto-kerk op de gelijknamige piazza staat volgens de legende op de plaats van hun geboortehuis. In de crypte zijn inderdaad overblijfselen gevonden uit de 5e eeuw, maar het is waarschijnlijker dat het hier gaat om het forum van de Romeinse nederzetting Nursia. Op hetzelfde plein staat het recent gerestaureerde Palazzo Comunale met een mooie 14e eeuwse zuilengalerij en de Duomo. In de 16e eeuwse Sant'Agostinokerk zijn mooie fresco's te bewonderen. In het voorjaar trekken veel Italiaanse pelgrims naar Norcia toe.
Norcineria
In hun kielzog, de 'food pelgrims'. Norcia geniet wereldwijd bekendheid om zijn keur aan culinaire specialiteiten, de prosciutto, de salame en vooral de enorme verscheidenheid aan salsicce. Vanwege deze varkens- en wildezwijnsworstjes worden slagerijen over heel Italië die gespecialiseerd zijn in het worstenmaken dan ook Norcineria genoemd.
Het valt niet mee om deze kleine winkeltjes die hun kleurrijke waar buiten aan de gevel hebben hangen, voorbij te lopen en dat moet je dan ook niet doen. Een stilleven dat ook zeker een foto waard is. Naast deze norcineria zijn er ook vele delicatessenwinkels die de andere specialiteit uit de streek verkopen, il tartufo nero met zijn specifieke geur en ongeëvenaarde smaak. Ben je er toevallig het laatste weekend van februari, dan kun je op de markt zien hoe ze verhandeld worden en vooral tegen welke prijzen. Heb je niet de tijd of iets minder te besteden, de delicatessenwinkels verkopen een keur aan producten, zoals olijfolie en de geitenkaas tartufella, die ook met een flintertje truffel maximale smaak geven.
Klein, interessant en verrassend zijn termen die zeker op zijn plaats zijn voor Norcia. Weg van de grote massa is hier veel te ontdekken.
Foto's: Archivio Servizio Comunicazione Istituzionale en Archivio fotografio APT dell'Umbria.