Piazza Venezia is een van de bekendste pleinen van Roma [Rome]. Op dit prachtige plein staat tevens het grote momument van koning Vittorio Emanuele staat. Maar het historisch centrum van Rome biedt nog veel meer prachtige monumenten en pleinen. Denk maar aan het Campo dei Fiori, Piazza Navona, de Fontana dei Fiumi, het Pantheon, de Spaanse Trappen, de Trevifontein en Piazza del Popolo!
Vanaf het Piazza Venezia zie je het witte, monstrueuze monument voor Vittorio Emanuele liggen. Het is gebouwd tussen 1885 en 1911 ter ere van de eerste koning van Italië na de eenwording in 1860. Doordat Roma [Rome], gebouwd is op verschillende heuvels zie je het gebouw liggen vanaf verschillende plekken in de stad (handig referentiepunt?). Het gebouw wordt door de hedendaagse Romeinen oneerbiedig 'de typemachine' genoemd.
Loop, met je rug naar 'de typemachine' door de Via delle Botthege Oscure, de 'straat van de donkere winkeltjes', richting Tiber. Loop de aardige Ghettowijk in links van de straat en dwaal door de straatjes. Tijdens het Keizerrijk stonden de Joden in hoog aanzien vanwege hun financiële en medische kennis. In de 16e eeuw werden ze vervolgd door paus Paulus IV en gedwongen om in het ommuurde gebied, de Ghetto te gaan wonen.
Aan het eind van deze straat ga je links en dan rechts de Via Giubbonari in; een heel mooie winkelstraat in een andere typische Romeinse wijk: il Quartiere di Rinascimento. De straat komt uit op het Campo dei Fiori. Dit voormalige galgenveld is misschien wel het meest pittoreske en authentieke plein van de stad. Het is er nog steeds iedere ochtend markt. Je ziet er een paar toeristen lopen, maar er wordt vooral boodschappen gedaan door Romeinse huisvrouwen. Als je hier een hotel boekt, word je om 6 uur 's ochtends nog gewekt door het geluid van houten handkarren op straatkeien, die de markt bevoorraden: ongelofelijk misschien, maar waar. De smalle steegjes bieden namelijk niet voldoende ruimte voor bestelbusjes.
Achter het Campo liggen straatjes met allerlei antiquairs en diverse ambachtslieden die per straat lijken te zijn ingedeeld. Meubelmakers, verkopers van oude boeken, brique-a-braque winkeltjes... De rust wordt alleen verstoord door Romeinen die op hun Vespa's die zich een weg banen door de talrijke straatjes. De hoge gebouwen weerkaatsen het geluid vele malen...
Vanaf het Campo dei Fiori (aan het eind rechts, en dan de verkeersader Via Vittorio Emanuele II overstekend), loop je in 5 minuten zo het beroemde Piazza Navona op. De omtrek van de voormalig Romeinse renbaan (1e eeuw) is nog zichtbaar in de vorm van het plein. Op het plein staan twee fonteinen van Bernini waarvan de Fontana dei Fiumi de mooiste is.
De vier allegorische beelden vertegenwoordigen de toenmalige vier grote rivieren; de Nijl, de Rio della Plata, de Ganges en de Donau (de Amazone was nog niet ontdekt!). De barokke kerken, de mooie palazzi en terrassen maken het tot een van Italie's elegantste pleinen.
Dit is de echte flanneer-hotspot van de stad. Even uitrusten op een van de terrassen en wegdromen bij het idee hier ooit een fraai appartement met dakterras te bezitten....
Het Pantheon
Vanaf het plein loop je (weer in minder dan 5 minuten) door de Via del Salvatore naar het beroemde Pantheon op de Piazza della Rotonda. Het Pantheon uit de 1e eeuw mag niet gemist worden; het is een vrijwel volledig bewaard gebleven tempel, die bestemd was voor 'alle goden'.
Het gebouw is qua architectuur erg bijzonder; de diameter en de hoogte zijn gelijk en heeft een prachtige volmaakte koepel met een rond 'oog' erin; het zogenaamde 'oculus'. Hierdoor valt zowel het zonlicht binnen, evenals het regenwater.
De vloer loopt naar de zijkanten iets af en het water wordt via een goot langs de rand afgevoerd. En dat in de 1e eeuw! Het Pantheon was ook voor de Christenen blijkbaar te mooi om af te breken; zo werd het vanaf de 7e eeuw getransformeerd tot kerk.
Je oneindige wandeltocht kun je onderbreken met een drankje op een van de terrassen of een slok heerlijk koel drinkwater te nemen uit een van de honderden fonteinen. De Romeinse aquaducten voeren het nog steeds rechtstreeks uit de bergen aan, en het water is dus potabile, drinkbaar! Je ziet hier ook vaak de Romeinen hun plastic flessen vullen.
De Trevi-fontein
Over fonteinen gesproken; met het Pantheon in de rug ga je rechtsaf door de Via dei Pasitini, di Pietra e di Muratti naar de Trevi-fontein (1762). De grootste en beroemdste fontein van Roma [Rome] viel iets te theatraal uit, want hij beslaat driekwart van het pleintje. Hier krioelt het natuurlijk van de toeristen, duiven en een tweetal politieagenten die iedere onverlaat die zelfs maar denkt het water van de fontein aan te raken terecht te wijzen met een hard en schril fluitje.
Na Anita Ekberg en Marcello Mastroianni (La Dolce Vita) in 1960 was het alleen het Italiaanse voetbalelftal toen het in 1982 wereldkampioen werd, officieel toegestaan de fontein te betreden. Is het raar om volgens goed toeristengebruik ook een muntje (met je rechterhand over je linkerschouder) in de fontein te gooien? Welnee, gewoon doen. Het idee dat je hiermee je terugkeer naar la Città Eterna verzekert, is erg aantrekkelijk. Van de drukte van de Trevi wil je echter ook wel weer vrij snel weg, zo voorspellen we. Loop je rechts langs de fontein door de Via del Tritone en (linksaf) de Via Due Macelli in, kom je uit op de Piazza di Spagna en de Spaanse trappen.
Weer zo'n overbekende en eindeloos gefotografeerde plek. Hier zijn honderden modereportages gemaakt en het is van oudsher Roma's hangplek voor 'mooie mensen'. Sinds 200 jaar zijn het vooral kunstenaars (Stendhal, Keats, Goethe, Dickens, Wagner, Byron, Rossini, Couperus en De Chirico om er een paar te noemen) die in het Antico Caffè Grecco inspiratie kwamen opdoen. Bovenaan de trappen staat de kerk met zijn twee karakteristieke torens die het beeld completeren; de Trinita dei Monti. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de stad en kijk je door de hele Via Condotti; dè winkelstraat van Roma [Rome] voor mensen met een zeer goed gevulde knip.
Uitrusten en winkelen
Vanaf hier kun je je wandeling verlengen, op zoek naar een nog mooier uitzicht vanaf de de Pincio-heuvel, aan de zuidoost-kant van Roma's stadspark Villa Borghese. Hiervoor ga je vanaf de Spaanse trappen rechtsaf de Via del Babuino in, naar het grote Piazza del Popolo; rechts ga je naar boven de heuvel op. Het is wel echt een flinke tippel, maar de moeite waard want hier vind je meer Romeinen en minder buitenlanders. De kerk op het plein is trouwens één van de mooiste en oudste Renaissance-kerken van de stad.
Met dit uitstapje wordt de wandeling wel lang, dus misschien toch maar de befaamde winkelstraat Via Condotti in om je te vergapen aan de winkels van Armani, Versace en soortgelijken. De Via Condotti gaat over in de Via Fontanella Borghese en die gaat weer over in de Via Monte Brianzo; daarna loop je een stukje langs de Tiber en zie je vanzelf de Ponte Sant'Angelo, de brug die leidt naar het Vaticano.