Roma [Rome] is de stad waar de kunst op straat ligt, maar ook de stad van de verborgen plekjes. In de Roma [Rome] tips vind je de trekpleisters van de stad, maar dan net even anders! Ideaal voor de gevorderde, maar minstens zo leuk voor de beginnende Romereiziger. En voor ieder wat wils. Je leest hier niet alleen tips op het gebied van muziek en religie, maar ook overige handige tips!
Roma [Rome]: tips muziek, religie en overig
In deze Roma [Rome] tips vind je de trekpleisters van de stad, maar dan net even anders!
Muziek
Muzikale boodschappen
Als je in Italië op vakantie bent, word je vroeg of laat gegrepen door Italiaanse muziek. Of het nu een zomerhit, restaurantmuziek of de opera is, vroeg of laat ga je voor de bijl. In Roma [Rome] kun je je uitleven in de grootste Cd-winkel van de stad: Messaggerie Musicali op de Via del Corso 472. Deze winkel biedt de liefhebbers van muziek een grote keus én de mogelijkheid om te luisteren. Met een scanapparaat wordt de streepjescode op de Cd-hoes gescand, en daarna kun je via een koptelefoon 30 seconden van ieder nummer beluisteren.
Bij ons zijn Eros Ramazzotti en Paolo Conte bekend, maar wat te denken van de winnaar van San Remo 2005 Francesco Renga? Of van de oude rocker Vasco Rossi die nog steeds Cd's uitbrengt, of de oude rot Adriano Celentano (Azurro) die ongekend populair is. Nieuwe muziek maken de jongens van Tiromancino op reggaeachtige ritmes, Tiziano Ferro zingt in het Italiaans in melodieuze hiphop stijl. De ontdekking van 2005 was de jonge Luca Dirisio met zijn zomerhit: ‘Calma e sangue freddo'. Jazzy piano's hoor je bij Sergio Cammariere. Houd je meer van zwoele ritmes en melodieën? Dan is Gigi d'Alessio een uitstekende keus.
Maar wat als je niet in Italië bent en toch op de hoogte wil blijven van nieuwe Italiaanse muziek? Via internet kun je muziek legaal downloaden en ook luisteren naar Italiaanse muziek bijvoorbeeld.
Religie
Kalverstraat voor de geestelijkheid
Heb je er ooit bij stilgestaan waar de bisschop eigenlijk een nieuwe kazuifel vandaan haalt, waar de priester zijn zwarte overhemden en witte boorden koopt of waar nonnen terecht kunnen voor degelijk nachtgoed? De Kalverstraat voor de geestelijkheid is de Via Cestari. Je vindt deze straat vlak achter het Pantheon; de weg loopt van Piazza S.Maria s. Minerva naar de Largo Torre Argentina. Hier vind je de nieuwste trends in liturgische kleding. Maar ook voor een nieuwe monstrans, miskelk, Mariabeeld of jeugdfoto van Giovanni Paolo II kun je in hier terecht.
In de etalages is wit de overheersende kleur in de Kerst- en Paastijd. Rood is de kleur van Palmzondag, Goede Vrijdag en Pinksteren. Paars is voor de advent en de veertig dagen voor Pasen Voor ‘gewone' zondagen is groen de hoofdkleur.
Veel geestelijken gebruiken hun Roma-bezoek voor een heuse shopping-expeditie en laten hun maten opmeten bij een van de winkels in deze straat. De officiële kleermaker van de paus, Gamarelli, is ook verantwoordelijk voor kleren van de nieuwe paus, ook al is die nog niet bekend. De kleding wordt dan ook in drie maten gemaakt: lang en dun, klein en dik, en gemiddeld. En dan maar hopen dat er één past!
Zoek Maria en het kindje....
Vlakbij het Foro Romano aan de Via dei Fori Imperiali staat een eerbiedwaardige kerk: de SS Cosma e Damiano. Cosma en Damiano waren Arabische artsen die vanwege hun geloof (en hun succes als genezers) de martelaarsdood zijn gestorven. Een goede reden om deze kerk te bezoeken is het kleurrijke 7e eeuws absismozaiek met de beide heiligen.
Maar een minstens zo goede reden, is de andere schat van deze kerk: een originele Napolitaanse Kerststal uit 1700! Geheel in de Napolitaanse traditie gaat het hier niet alleen om een devote afbeelding van Maria met het kindje in de kribbe, maar is er een compleet theater van het dagelijkse leven te zien. Allerlei mogelijke miniatuurfiguurtjes hebben een plek gevonden in het tafereel: natuurlijk de koningen, maar ook rovers, handelaars, wasvrouwen, slagers, muzikanten, dronkemannen, soldaten, vissers, koks, kooplui, kinderen, kippen, honden, kamelen, ezels, kampvuren, kookpotten en huisjes waar genoeglijk een lichtje brandt. Het duurt even voor je Maria, Jozef en het Kindje hebt gevonden! Als je eindelijk wegkijkt, lijkt het alsof je de poppetjes hoort fluisteren... Toegang tot de presepio is een offerande van € 1,-.
Overig
Gratis openbaar vervoer plattegrond
De beste en meest actuele plattegrond voor het uitgebreide stelsel van bussen in Roma [Rome] is gratis te krijgen bij het hoofdkantoor van de ATAC,, de stadsvervoerder. Je vindt dit aan de Via Volturno 58, op een steenworp afstand van Termini. Je kunt er overigens alleen terecht tijdens kantooruren.
Kleuren komen tot leven
Neem een flesje water mee voor het bezoek aan een opgraving. Door wat water op de resten van een marmeren vloer of zuil te gooien, komen opeens de kleuren prachtig tot leven.
De achteruitgang van de Vaticaanse musea
Dat de Vaticaanse Musea enorm zijn is bekend. Om in de Sixtijnse Kapel te komen ben je, zonder te stoppen, zeker 25 minuten onderweg. En terug moet je weer door dezelfde lange gang. Het kan korter: neem in de kapel de niet-officiële rechter- i.p.v. de linkeruitgang. Via een lange trap kom je dan uit in de voorhal van de St. Pieter.
Fietsen in Roma [Rome], gekkenwerk of niet?
In tegenstelling tot wat er doorgaans over Roma [Rome] wordt gedacht kan je in de drukke hoofdstad eigenlijk prima fietsen. Voor minder dan 10 euro huur je op Piazza del Popolo una bicicletta, een fiets, voor de hele dag. Vanaf daar is het een klein stukje naar de Tiber, waar je op de Lungotevere over een langgerekte zona pedonale kilometers langs de oever van de Tiber fietst. Via deze route kom je langs Castel Sant'angelo, de beroemde Engelenburcht, en Isola Tiberina. Ook het Colosseum is vanaf het plein prima te bereiken. Juist doordat er zoveel toeristen door de binnenstad wandelen kunnen de auto's niet heel hardrijden, daarbij mogen alleen vergunninghouders zich in het centrum begeven.
Nooit meer in de rij voor het Colosseum
Vaak staan er enorme rijen voor de kassa's van het Colosseum. Een kaartje is ook te koop bij de ingang van de Palatino, net achter de boog van Titus op het Foro Romano. Hier is het nooit zo druk. Een kaartje voor de Palatino geeft ook toegang tot het Colosseum en andersom.